Op zoek naar een lichtgewicht tent? Dit zijn 5 fijne trekkerstenten voor wandelaars (2024)

Wil je een langeafstandswandeling maken en onderweg kamperen? Dan heb je een lichtgewicht tent nodig! Dit zijn de beste trekkerstenten.

Inhoud verberg

1 Wanneer heb je een lichtgewicht tent nodig?

2 Waar moet je op letten bij een lichtgewicht tent?

3 Vijf fijne trekkerstenten

4 Conclusie

5 Lees meer over langeafstandswandelingen

Wanneer heb je een lichtgewicht tent nodig?

Ga je een langeafstandswandeling maken en wil je onderweg in je eigen tent slapen? Of ben je wil wekenlang fietsen en ga je onderweg kamperen? Dan is een lichtgewicht trekkerstent een hele goede investering.

Waar moet je op letten bij een lichtgewicht tent?

Wat moet je weten voor je een trekkerstent koopt?

Hoe licht is lichtgewicht?

Je hebt bij een lichtgewicht tent verschillende gradaties. Soms wordt een tent van twee kilo al lichtgewicht genoemd, maar dat is nog best zwaar als je er wekenlang mee moet lopen.

In Amerika is ultralight backpacking echt een ding en die tenten zijn dan ook extreem licht, meestal minder dan een kilo. Deze tenten zijn behoorlijk duur en de kwaliteit is niet altijd de beste. In Europa heb je niet zoveel ultralight tenten, maar wel veel lichtgewicht tenten, deze wegen meestal tussen de 1 en 2 kilo.

Vrijstaand vs niet vrijstaand

Als je op zoek gaat naar een lichtgewicht tent kom je vaak de termen vrijstaand (freestanding) en niet vrijstaand (not freestanding) tegen. Een vrijstaande tent kan staan zonder haringen of lijnen te gebruiken, een niet vrijstaande tent heeft dat altijd nodig. Het voordeel van een vrijstaande tent is dat hij een stuk steviger staat en je hem ook neer kunt zetten op een harde ondergrond zonder haringen te gebruiken.

Een niet vrijstaande tent kan dat niet, maar is daarentegen wel veel lichter. Om nog meer gewicht te besparen kun je sommige niet vrijstaande tenten opzetten met je wandelstokken, je hebt dan geen tentstokken nodig.

Heb je ook een grondzeil nodig?

Wil je de onderkant van je tent schoonhouden en je luchtbed beschermen? Dan is een grondzeil onder je tent een goed idee. Bij veel tenten kun je een passend grondzeil bijbestellen. Deze kunnen echter nog best wel zwaar zijn, dus kijk ook eens naar andere mogelijkheden. Bekende alternatieven zijn Tyvek (licht vliegerpapier) en polycro (plastic), beide zijn ontzettend licht. Je moet dit nog wel op maat knippen voor je het gaat gebruiken.

1 of 2-persoons?

Reis je alleen? Dan is het niet standaard om een 1-persoonstent aan te schaffen. Een 2-persoonstent is vaak niet veel zwaarder, maar je hebt wel veel meer extra ruimte. Zo kun je bijvoorbeeld je spullen (backpack) goed kwijt in je tent. Ga je toch voor een 1-persoons? Dan is het goed om te kijken of er een vestibule (een kleine voortent) is, waar je spullen droog blijven.

Reis je met twee personen? Dan kan het ook lonen om 2 of 3-persoonstenten te vergelijken.

Vijf fijne trekkerstenten

Dit zijn vijf goede trekkerstenten voor een langeafstandswandeling of bikepacking. Deze lichtgewicht tenten zijn voor 1 of 2 personen en wegen allemaal minder dan twee kilo.

Big Agnes Tiger Wall UL2

De Big Agnes Tiger Wall UL2 is mijn huidige tent voor backpacken en ik ben er zo blij mee! Het is een vrijstaande tent met twee ingangen (daardoor ook heel makkelijk met twee personen, je hoeft niet over elkaar heen te klimmen om naar buiten te komen) en ontzettend ruim voor 1 persoon.

In de binnenkant zijn diverse netten waar je spullen in kunt stoppen en aan beide kanten is een vestibule. Hij is heel licht, weegt ongeveer een kilo, en je zet hem zo op. Wat ik zelf ook fijn vind is dat je er ook voor kunt kiezen om alleen de binnentent op te zetten. Ik heb zo een paar nachten heerlijk in de woestijn geslapen en af en toe naar de sterren kunnen kijken, zonder dat er insecten naar binnen komen. Ideaal!

Ik heb hem inmiddels veelvuldig gebruikt tijdens mijn wandelingen op de Arizona Trail en het Elfstedenpad. Hij ziet er nog steeds goed uit, al zit er (met dank aan de cactussen in Arizona) inmiddels een klein gaatje in het grondzeil.

  • Gewicht: 992 gram
  • Kosten: €549,95 (maar hij is regelmatig in de aanbieding)
  • Aantal personen: 2-persoons
  • Alternatieven: ook beschikbaar als 3-persoonstent (1190 gram).

Mijn favoriet

Big Agnes Tiger Wall UL2 - 2 persoonstent

4.5

Deze trekkerstent is de favoriet van Op reis met Co. De Big Agnes Tiger Wall is ontzettend licht en erg ruim dankzij de twee openingen. Deze tent is groot genoeg voor 2 personen of 1 persoon met een grote backpack. Perfect voor een langeafstandswandeling!

Pros:

  • Lichtgewicht
  • Makkelijk op te zetten
  • Ruim
  • 2 deuren

Cons:

  • Tentdoek is erg dun

Koop nuMeer informatie

MSR Hubba NX

De MSR Hubba NX is een eenpersoonstent. Het is een echte klassieker onder wandelaars en fietsers, hij is lichtgewicht en stevig. Je zet ‘m zo op! Dit is een vrijstaande en compacte tent, dus je kunt hem bijna overal neerzetten. Deze tent heeft een ingang aan de zijkant en een vestibule waar je spullen neer kunt leggen. Het is een kwalitatief goede tent, waar je heel lang mee kunt doen.

  • Gewicht: 1120 gram
  • Kosten: €499,95
  • Aantal personen: 1 persoons
  • Waar te koop? Bever
  • Alternatieven: Ook verkrijgbaar als 2-persoonstent (1350 gram).

Goede kwaliteit

MSR Hubba NX 1-Persoons tent

Stevige lichtgewicht eenpersoonstent voor lange trektochten of fietsvakanties.

Koop nuMeer informatie

Ultralight: Zpacks Duplex

Wil je echt zo licht mogelijk kamperen? Dan is de Zpacks Duplex wellicht iets voor jou. Zpacks is een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in ultralight backpacking en veel lichter dan dit ga je ze niet vinden. De Duplex is hun meest populaire model. Op een beroemde trail zoals de Pacific Crest Trail zie je ze echt overal.

De tent is superlicht en je pakt ‘m heel klein in. Er zitten geen tentstokken bij, je zet hem op met je wandelstokken. Het is dus geen vrijstaande tent. Tenten van Zplex hebben geen binnentent, daardoor kun je ‘s ochtends best last krijgen van condens. Neem daarom liever een iets grotere tent (een duplex als je alleen bent), dan is de kans kleiner dat je tegen de rand aan ligt.

Waarom hebben zoveel wandelaars deze tent? Hij weegt echt bijna niks!

  • Gewicht: 539 gram
  • Kosten: $699
  • Aantal personen: 2-persoons
  • Waar te koop: op de website van Zpacks. Let op: als je iets vanuit de VS naar Europa laat sturen komen er flink wat importkosten bij.
  • Alternatieven: ook verkrijgbaar voor 1 persoon (Altaplex, deze weegt 437 gram) en voor 3 personen (Triplex, deze weegt 622 gram).
  • Must have: om deze tent op te kunnen zetten heb je wel wandelstokken nodig. Zelf heb ik een set van Black Diamond, die gaan echt jarenlang mee.

Budget: Naturehike Cloud Up 2

Toen ik begon met mijn eerste langeafstandswandeling heb ik ervoor gekozen om eerst een wat goedkopere tent aan te schaffen, omdat ik nog niet wist of langeafstandswandelen echt iets voor me was of niet. Mijn keus viel op de Naturehike Cloud Up 2 en dat is echt een hele fijne lichtgewicht tent!

Hij is in no time op te zetten en lekker ruim voor 1 persoon (hij is eigenlijk voor 2 personen, maar dat lijkt me wel heel erg krap). De kwaliteit is ook prima, ik heb hem drie maanden in Amerika gebruikt en tijdens mijn wandeling op het Pieterpad in Nederland en hij ziet er nog goed uit. Het enige nadeel is dat hij wat aan de zware kant is in vergelijking met de andere tenten op dit lijstje.

  • Gewicht: 1400 gram
  • Kosten: €179,95
  • Aantal personen: 2-persoons
  • Waar te koop? Bol.com
  • Alternatieven: Ook verkrijgbaar als 3-persoonstent (1850 gram).

Budgetvriendelijk

Naturehike® Cloud Up 2 Upgraded (inclusief grondzeil)

Wil je niet al te veel uitgeven aan een lichtgewicht tent? Dan is deze budgetvriendelijke tent perfect voor jou!

Koop nuMeer informatie

Budget: Forclaz Vrijstaande 1-persoons trekkingtent (Decathlon)

Terwijl ik onderzoek deed voor dit artikel kwam ik erachter dat ze bij Decathlon sinds kort ook lichtgewicht trekkerstenten verkopen. In mijn ervaring zijn spullen van de Decathlon eigenlijk altijd prima en meestal een stuk goedkoper dan de alternatieven. Als je dus op zoek bent naar een tentje voor een klein budget dat ook niet zo zwaar is, dan is deze 1-persoonstent van Forclaz ook een goede om eens te proberen.

  • Gewicht: 1300 gram
  • Kosten: €189,99
  • Aantal personen: 1-persoons
  • Waar te koop? Decathlon
  • Alternatief: Ook verkrijgbaar als 2-persoonstent (1950 gram)

Dit zijn vijf trekkerstenten die erg geschikt zijn om mee te nemen op een langeafstandswandeling of een lange fietstocht. Natuurlijk zijn dit lang niet alle tenten die beschikbaar zijn. Bedenk wat je wilt en doe goed onderzoek voordat je besluit om je trekkerstent te kopen. Ik hoop dat dit artikel je daarbij wat geholpen heeft.

Decathlon trekkerstent

Eenpersoons koepeltent voor trekking Mt900 | FORCLAZ

Deze vrijstaande koepeltent is perfect voor een meerdaagse trektocht.

Koop nuMeer informatie

Conclusie

Dit waren vijf lichtgewicht tenten die stuk voor stuk enorm geschikt zijn voor een langeafstandswandeling of een fietsvakantie. Welke lichtgewicht tent je ook kiest, probeer hem in ieder geval een paar keer uit voor je er voor langere tijd mee op pad gaat.

Mijn favoriet

Goede kwaliteit

Budgetvriendelijk

Big Agnes Tiger Wall UL2 – 2 persoonstent

MSR Hubba NX 1-Persoons tent

Naturehike® Cloud Up 2 Upgraded (inclusief grondzeil)

Primary Rating:

4.5

Primary Rating:

4.0

Primary Rating:

3.5

Koop nu

Koop nu

Koop nu

Mijn favoriet

Big Agnes Tiger Wall UL2 – 2 persoonstent

Primary Rating:

4.5

Koop nu

Goede kwaliteit

MSR Hubba NX 1-Persoons tent

Primary Rating:

4.0

Koop nu

Budgetvriendelijk

Naturehike® Cloud Up 2 Upgraded (inclusief grondzeil)

Primary Rating:

3.5

Koop nu

Lees meer over langeafstandswandelingen

Lijkt het je gaaf om een langeafstandswandeling te lopen? Vrijwel overal ter wereld zijn gave trails te vinden en over een aantal daarvan kun je op deze website meer lezen.

Mooie wandelingen

Inspiratie nodig? Dit zijn een paar prachtige wandelingen die ik (deels) heb gelopen:

  • De Arizona Trail – 1300 kilometer dwars door Arizona, van de Mexicaanse grens tot de grens met Utah.
  • Camino del Norte – de meest noordelijke route naar Santiago de Compostella.
  • Fishermen’s Trail: de mooiste kustwandeling van Europa – 226 kilometer langs de zuidwest kust van Portugal.
  • Het Pieterpad – 500 kilometer, de bekendste langeafstandswandeling in Nederland.
  • Pacific Crest Trail: wandelen van Mexico naar Canada – ruim 4000 kilometer wandelen door de Verenigde Staten van Amerika.

Ik maak vrijwel ieder jaar een of meerdere langeafstandswandelingen. Mijn verhalen deel ik op Instagram en in mijn nieuwsbrief. Schrijf je in.

Paklijsten

Voor een aantal wandelingen heb ik een paklijst gemaakt. Hierin staan alle items die ik bij me had en gebruikte tijdens de wandeling:

  • Paklijst Arizona Trail: dit nam ik mee
  • Paklijst voor de Pacific Crest Trail: dit had ik allemaal mee
  • Paklijst: kamperen op het Pieterpad

Meer leuke artikelen over wandelen

Hou je van wandelen en wil je er alles over lezen? Dan vind je deze artikelen vast ook leuk:

  • Wat te doen tijdens wandelen? 25 tips!
  • 24 leuke en interessante weetjes over wandelen
  • De 25 leukste boeken over wandelen

Dit artikel verscheen voor het eerst in januari 2022. Laatste update: november 2023.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

backpacken kamperen langeafstandswandeling

Op zoek naar een lichtgewicht tent? Dit zijn 5 fijne trekkerstenten voor wandelaars (2024)

References

Top Articles
De beste lichtgewicht tenten voor 2 personen van 2021 - Backpack Explorer
Naturehike® Cloud Up 2 Upgraded - 2 persoons tent - Lichtgewicht tent - Incl.... | bol
Cecil Burton Funeral Home | Shelby, North Carolina
Hickory Back Pages
19 Awesome Things to Do in Redmond, Oregon
Www Craigslist Com Juneau
Shiftwizard Login Wakemed
One Hour Rosemary Focaccia Bread
SSD an SATA Anschluss bei Futro S920
Premier Double Up For A Buck
Chesapeake Wv Topix
Schuylkill County Firewire
Does Publix Pharmacy Accept Sunshine Health
gameplay:shiny_pokemon_and_luck [PokéRogue Wiki]
Cbs Fantasy Trade Values
Mandy Sacs On BLP Combine And The Vince McMahon Netflix Documentary
Best Conjuration Spell In Skyrim
Traveltalkonline
Nccer Log In
Nancy Pazelt Obituary
Estrella Satánica Emoji
The Quiet Girl Showtimes Near Amc Shirlington 7
Exploring the Northern Michigan Craigslist: Your Gateway to Community and Bargains - Derby Telegraph
Astried Lizhanda
30+ useful Dutch apps for new expats in the Netherlands
Kup telewizor LG OLED lub QNED i zgarnij do... 3000 zł zwrotu na konto! Fantastyczna promocja
102Km To Mph
Zen Leaf New Kensington Menu
Wsbtv Traffic Map
Standard Specification for Annealed or Cold-Worked Austenitic Stainless Steel Sheet, Strip, Plate, and Flat Bar
Seconds Valuable Fun Welcoming Gang Back Andy Griffith's Birthday A Top Wish So A Happy Birthday FZSW A Fabulous Man Kevin Talks About Times From Ten Day Weekend Fun Labor Day Break
Active Parent Aberdeen Ms
Prisma Health Employee Login
Courtney Lynn Playboy
Oakly Rae Leaks
Thomas E Schneider Jeopardy
Wlox Jail Docket
Tcc Northeast Library
Upc 044376295592
Briggs And Stratton 125Cc Lawn Mower
Mensenlinq: Overlijdensberichten zoeken in 2024
Rydell on LinkedIn: STARTING TODAY you no longer have to wait in a long line to get your oil…
Molly Leach from Molly’s Artistry Demonstrates Amazing Rings in Acryli
Busted Magazine Columbus Ohio
Eurorack Cases & Skiffs
Flow Free 9X9 Level 4
Jefferson County Ky Pva
Understanding DeFi The Roles, Tools, Risks, and Rewards of -- Alexandra Damsker -- 2024 -- O'Reilly Media -- 9781098120764 -- 79accdb00af9d0f41d97f44fa7970ff1 -- Annas Archive - Biblioteconomia
J&J News Bluefield Wv
Bòlèt New York Soir
Lubbock Avalanche Journal Newspaper Obituaries
Richy Rich Dispensary
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 5429

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.